13 Ağustos 2015 Perşembe

Şemsi Ahmet Paşa(Kuşkonmaz) Camii

Merhaba Arkadaşlar,


          İlginç bir hikayeye denk geldim çok hoşuma gitti ve sizlerle de paylaşmak istedim.Hikaye bir camii ile ilgili, başlıkta da yazdığım gibi Şemsi Paşa diğer bir adı ile Kuşkonmaz Camii.İstanbul'un Üsküdar ilçesinde Şemsi Paşa Caddesinde bulunmaktadır.Ata Osmanlının mirası şahane bir eserdir.
          
           Şemsi Paşa Camii 1580 Yılında, Şemsi Ahmet Paşa tarafından Dönemin nam salmış mimarı olan Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Camii Mimar Sinan'ın yapmış olduğu en küçük camidir.
            
        Camiye adını veren Şemsi Ahmet Paşa 1500’lü yıllarda yaşamış olan, sadrazam Sokullu Mehmet Paşa ile rekabet halinde olan titiz biridir. Sokullu ile bir araya geldiklerinde sürekli çekişirlermiş. Bir gün bir aradayken Sokullu Mehmet Paşa’nın Sultanahmet Caminin yanı başında yaptırdığı, Edirne’deki Selimiye Caminin minyatürü olan cami ile ilgili Şemsi Paşa Sokullu’ya der ki; “ Efendim, bir cami yaptırmışsınız. Çok hoş ancak güvercinler camiyi pisletmişler.” Sokullu da Şemsi Paşa’ya hitaben “ Efendim, Allah’ın yarattığı mahlukattır. Normal bir durum, engel olamazsın olur böyle şeyler…” der. Sohbetleri de böylece kapanır.

şemsi paşa camii kuşkonmaz cami

          Gün gelir Şemsi Paşa da gelecek nesle kendinden bir hatıra kalsın diye cami yaptırmak ister. Aklına da Sokullu ile olan konuşması gelir. Kendi kendine eyvah! Ne yapacağız? bir laf çıktı ağzımızdan bizi ne duruma düşürdü, diye düşünür. Buna çözüm bulmak için Mimar Sinan’ın kapısı çalınır. Şemsi Ahmet Paşa, Mimar Sinan’a “ Ben vaktinde böyle böyle bir cümle sarfettim. Acaba üzerinde kuşların uçmayacağı bir yer bulunur mu?” diye sorar. Mimar Sinanda Şemsi Paşa’ya öyle bir yerin olduğunu söyler.

           Mimar Sinan kısa bir araştırma ve gözlemden sonra mimari dehasını da kullanarak, Üsküdar’da kuzeyden ve güneyden gelen rüzgarların kesiştiği bir noktayı tespit etmiştir. Mimar Sinan bu noktada dalgaların kıyıya vurmasıyla oluşan titreşimleri inceler. Oluşan titreşimlerin kuşları rahatsız edeceğine kanat getiren Mimar Sinan, caminin yapılacağı yeri kesin olarak belirler.

Kuşkonmaz Camii

Caminin yapılacağı yer, boğazın hemen kenarında sürekli rüzgar alan, dalgaların dövdüğü, bazen serin bazen de ılık olan bir noktadadır. Şemsipaşa cami işte bu bölgeye inşa edilmiş ve o gün bugündür avlusuna kuşların konmadığı bir cami olmuştur. Halk tarafından Kuşkonmaz cami adı da bundan dolayı verilmiştir. YolunuzÜsküdar’a düştüğünde bu ata yadigarını görmeden geçmeyin derim.


World Travel Channel'ın Hazırlamış Olduğu Şemsi Paşa Camii Belgeseli.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder